مقاله | مفهوم طراحی در مهندسی
مفهوم طراحی در مهندسی
نویسندگان : علی مددی کاهکش – ایمان حسینی
imanhosseini1373@gmail.com – Ali1997.kahkesh@yahoo.com
دانشگاه شهید چمران اهواز – دانشکده مهندسی بیوسیستم
مفهوم طراحی در مهندسی
۱ – مفهوم طراحی
طراحی به وجود آوردن یک نقشه یا برنامه برای ساخت یک شی، از یک نظام است. واژه “طراحی” در زمینه های مختلف، مفاهیم متفاوتی میتواند داشته باشد. در طراحی یک محصول ابعاد مختلفی از جمله زیبایی، کاربردی بودن، صرفه اقتصادی و مسائل اجتماعی – سیاسی باید در نظر گرفته شود. در طراح یک نقشه یا برنامه ممکن است مدت زمان قابل توجهی صرف تحقیق، ایده پردازی، مدلسازی، حل مسئله و بازطراحی شود. بنابراین، “طراحی” می تواند به عنوان اسم یا فعل تعریف شود.
تعریف طراحی
اسم: “طراحی، تصریح یک کالا توسط یک شخص با میل رسیدن به یک هدف، در یک محیط خاص، همراه با رعایت مجموعه ای از الزامات و در نظرگرفتن محدودیت هاست. “
فعل: “ساختن یک طرح، در یک محیط (که طراح در آن فعالیت میکند).”
تعریف دیگری از طراحی میتوان ارایه داد که ذکر آن به شفافیت موضوع کمک شایانی خواهد کرد:” نقشه و یا روشی استراتژیک برای رسیدن به هدفی یکتا”. این تعریف، مشخصه ها، نقشه ها، پارامترها، هزینه ها، فعالیتها، فرآیندها، و چگونگی رفتار در چارچوب محدودیتهای قانونی، سیاسی، جامعه، محیطی، امنیتی و اقتصادی را تبیین میکند.
با توجه به این تعریف، زبانی جهانی و یا نهاد اتحادبخشی برای طراحانِ تمام رشته ها وجود ندارد و باعث میشود نسبت به این موضوع فلسفه ها و نگرش های بسیاری وجود داشته باشد.
شخصی که طراحی میکند، طراح نامیده میشود. این نام برای افراد دیگری که به صورت حرفهای در زمینه های متنوع طراحی، فعالیت میکنند به همراه نام آن زمینه آورده میشود (مثلا طراح لباس، طراح گرافیکی، طراح دکوراسیون و…). مجموعه اعمال یک طراح، فرآیند طراحی نام دارد و همچنین به مطالعه علمی طراحی، “علمِ طراحی” میگویند.
در تعریفی کلی تر، طراحی یک هنر کاربردی و مهندسی است که با فناوری درآمیخته میشود. طراحی مشخصه های بسیاری دارد که هر طراح حرفه ای در زمینه خودش آنها را به کار میگیرد.
۲ – مهندس
کسانی که علم مهندسی را به مرحله عمل می رسانند “مهندس” نامیده میشوند؛ و این درحالی است که محدودیتهای عملی، قانونی، امنیتی و اقتصادی را نیز در نظر دارند. پیش نیازهای پایه مهندسی معمولا شامل دوره ۴ ساله لیسانس در یک رشته مهندسی، به علاوه دوره عملی تحت نظارت یک متخصص، نوشتن تز یا انجام پروژه و در نهایت گذراندن امتحانات دوره مهندسی با موفقیت است.
کار مهندسان، ایجاد یک ارتباط بین اکتشافات علمی (و به کارگیری آنها) و انسان، نیازهای کسب و کار و کیفیت زندگی است.
در سال ۱۹۶۱، در کنفرانس انجمن های مهندسین غرب اروپا و ایالات متحده امریکا، عنوان “مهندس حرفه ای” به این صورت تعریف شد:
“یک مهندس حرفه ای صلاحیتش با توجه به آموزش تحصیلی که دیده و پروژه هایی که انجام داده مشخص میشود تا روشها و نظریه های علمی را برای آنالیز و حل مسائل مهندسی به کارگیرد. او در قبال توسعه و به بکارگیری دانش و علم مهندسی، مخصوصا در تحقیق، طراحی، ساخت، نظارت، مدیریت و تحصیل دیگر مهندسان احساس مسئولیت شخصی میکند. شغل او عمدتا فکری است و از نوع روال تکراری ذهنی یا فیزیکی نیست؛ که این ویژگی مستلزم تفکر بدیع و خلاق، قدرت قضاوت و توانایی نظارت بر کار فنی و اجرایی دیگران است. تحصیلاتش باید او را به این توانایی برساند که بتواند پیوسته و به دقت پیشرفت علم در شاخه علمی خودش را، با کنکاش آخرین پروژههای به انجام رسیده در سطح جهانی، دنبال کند؛ اطلاعات مورد نیازش را جمعآوری کرده و خود به صورت مستقل به کار گیرد. بنابراین او در جایگاهی قرار میگیرد که در جهت توسعه و به کارگیری علوم مهندسی همکاری میکند. تحصیلات و دوره هایی که میگذراند به گونه ای خواهد بود که علاوه بر احاطه کاملی که بر رشته خود و ویژگیهای خاص آن پیدا میکند، دانشی عمومی از علوم مهندسی نیز بدست آورد. در زمان نیاز او خواهد توانست مشورت فنی قابل اطیمنانی بدهد و مسئولیت های بزرگی در ارتباط با شاخه علمی خودش برعهده گیرد.”
مسئولیت های مهندس شامل پیدا کردن موانع و مشکلات، انجام و پیشبرد تحقیقات، تجزیه و تحلیل معیارها، پیدا کردن و ارزیابی راهکارها، و تصمیم گیری است. بخش عمدهای از زمان یک مهندس صرف تحقیق، جایگذاری، بکارگیری و انتقال اطلاعات میشود. در واقع، بررسی ها نشان میدهد که مهندسان ۵۶% از وقتشان صرف کارهای مرتبط با اطلاعات میگردد و ۱۴% آن صرفا به جست وجوی اطلاعات اختصاص داده میشود.
۳ – فرایند طراحی مهندسی
فرایند طراحی در مهندسی، مجموعه مراحلی است که توسط مهندسان در طراحی و تولید محصولات به کار گرفته میشود.این روند به شدت تکرارشونده است، به گونه ای که برخی مراحل آن باید چندین بار تکرار شوند تا بتوان به مرحله بعد وارد شد. هرچند که بخش(ها)ی تکرارشونده و تعداد دفعات تکرار آن(ها) در هر پروژه متفاوت است.
تعریف ABET (هیئت تأیید صلاحیت مهندسی و فناوری) از طراحی مهندسی:
” این یک فرآیند تصمیم گیری (اغلب تکراری) است که در آن علوم پایه، ریاضیات و علوم مهندسی، برای تبدیل منابع بهینه، برای رسیدن به یک هدف مشخص، به کار گرفته میشود. از جمله عناصر اصلی فرایند طراحی می توان: تعیین اهداف و معیارها، سنتز، تجزیه و تحلیل، ساخت، آزمایش و ارزیابی را نام برد.”
مراحل مشترک فرایند طراحی مهندسی
یک فرایند طراحی مهندسی، شامل مراحل زیر است:
تحقیق، مفهوم سازی، امکان سنجی، ایجاد الزامات طراحی، طراحی اولیه، طراحی دقیق، برنامه ریزی تولید و طراحی ابزار و تولید.
با توجه به اینکه نویسندگان مختلف (هم در مقالات پژوهشی و هم در کتب درسی) مراحل مختلفی را برای فرایند طراحی و فعالیتهای مختلف مشمول در آن تعریف میکنند، برخی مدلهای ساده تر و عمومی تر را پیشنهاد کرده اند، مانند:
تعریف مشکل، طراحی مفهومی، طراحی اولیه، طراحی دقیق و ارتباط طراحی.
همچنین آگاهی از این نکته لازم است که در مدلهای مذکور و همچنین سایرنمونه ها، مفاهیم مختلف ممکن است دارای همپوشانی باشند که بر تقسیم بندی و نامگذاری مراحل در هر مدل تاثیر می گذارد.
تحقیق
بخش زیادی از زمان صرف شده در طراحی یک محصول صرف جمع آوری اطلاعات و تحقیق میشود. از منابع اطلاعاتی تحقیق می توان به اینترنت، کتابخانههای محلی، اسناد دولتی موجود، سازمانهای شخصی، مجلات تجاری، کاتالوگ فروشندگان و کارشناسان فردی اشاره کرد.
الزامات طراحی
یکی از مهمترین عناصر در فرایند طراحی، تعیین اهداف طراحی و انجام تجزیه و تحلیل آن است. الزامات طراحی، فرایند طراحی یک محصول را کنترل میکند. برخی از الزامات طراحی عبارتند از: پارامترهای سخت افزاری و نرم افزاری، پایداری، قابلیت دسترسی و تست پذیری.
امکان سنجی
در برخی موارد، امکان پذیر بودن فرایند، بررسی و مطالعه میشود و پس از آن برنامه ها، منابع و برآوردها برای مرحله بعدی آماده میشوند. مطالعه و بررسی امکان پذیری فرایند، ارزیابی و تجزیه و تحلیل پتانسیل پروژه، به روند تصمیم گیری در پروژه کمک میکند. این امکان سنجی روش های دستیابی به نتایج مطلوب را به طور خلاصه تحلیل می کند.
هدف ارزیابی امکان سنجی تعیین این موضوع است که آیا مهندس در این پروژه می تواند به طراحی ادامه دهد یا خیر؟ اینکه فرایند طراحی باید بر اساس یک ایده قابل دستیابی باشد و از لحاظ اقتصادی نیز توجیه پذیر باشد. بهتر است که از مهندسان با تجربه در این مرحله از فرایند طراحی کمک گرفت.
مفهوم سازی
اغلب فاز برنامه ریزی پروژه است که شامل تولید ایدهها و توجه به مزایا و معایب اجرای این ایدهها می شود. این مرحله از یک پروژه برای به حداقل رساندن احتمال خطا، مدیریت هزینه ها، ارزیابی خطرات و ارزیابی موفقیت بالقوه پروژه مورد نظر انجام می شود.
طراحی اولیه
طراحی اولیه یا طراحی سطح بالا، مابین مفهوم اولیه طراحی و طراحی دقیق قرار میگیرد. در این مرحله، طرح، نمودارها و پیکربندی اولیه پروژه تعریف شده است. وظیفه طراحی اولیه ایجاد یک چهارچوب کلی برای پروژه است و پارامترهای ایجاد شده در این بخش، هنگام طراحی دقیق و بهینه سازی تغییر خواهند کرد.
طراحی دقیق
مرحله بعد طراحی دقیق نام دارد که تهیه مواد مورد نیاز در این مرحله صورت میگیرد. این مرحله توضیحات کاملی را درباره جنبه های مختلف پروژه، از طریق مدلسازی، نقشه ها و مشخصات، ارایه میدهد.
برنامه ریزی تولید
این مرحله شامل برنامه ریزی برای تولید جامع محصول است .وظایف این مرحله عبارتند از: انتخاب مواد، انتخاب فرایندهای تولید، تعیین توالی عملیات و انتخاب ابزارها. این مرحله شامل آزمایش نمونه اولیه نیز میشود تا اطمینان حاصل گردد که نسخه تولید انبوه مطابق با استانداردها است.
مقایسه با روش علمی
فرآیند طراحی مهندسی، شباهتی به روش علمی دارد. هر دو فرآیند با دانش موجود شروع میشوند و به تدریج در جستوجو برای دانش (روش علمی) و یا راه حل (روش مهندسی) تکمیل میشوند. تفاوت اصلی بین فرآیند مهندسی و فرآیند علمی این است که فرآیند مهندسی بر روی طراحی، خلاقیت و نوآوری تمرکز دارد، در حالی که فرآیند علمی بر کشف (مشاهده) تاکید دارد.
۴ – مهندس طراح
مهندس طراح شخصی است که ممکن است در هر یک از رشتههای مختلف مهندسی از جمله عمران، مکانیک، برق، شیمی، هوافضا، هسته ای، معماری و… فعالیت کند. مهندسان طراح بر روی محصولات و سیستم هایی کار میکنند که مستلزم استفاده از تکنیک های پیچیده علمی و ریاضی هستند.
مهندس طراح معمولا با یک تیم از مهندسان و دیگر طراحان کار میکند، تا طرح های مفهومی و با جزییات کامل به وجود آورد، و از کارکرد آن و تناسب آن با هدف تولید، اطمینان حاصل کند. آن ها ممکن است با طراحان صنعتی و بازاریابان نیز همکاری کنند تا نیازهای مشتریان را برآورده کنند و در جهت صحیح عمل کنند.
وظایف مهندس طراح
مهندسین طراح در ابتدا در کنار دیگر طراحان، بر روی طراحی نسخه ی اولیه کالا کار میکنند.
مسئولیت بعدی بسیاری از مهندسان طراحی، ساخت نمونه اولیه است. یک مدل از محصول ایجاد و بررسی میشود. در ابتدا کارکرد یا عدم کارکرد نمونه اولیه بررسی میشود. “آلفا” یا نمونه ی اولیه ای که کار میکند، برای آزمایش استفاده میشود؛ آن نمونه هایی نیز که کار نمیکنند برای بررسی فرم و ساختار استفاده میشوند. در این مرحله نمونه سازی مجازی و دیگر راه حل های نرم افزاری نیز ممکن است مورد استفاده قرار گیرد. در این مرحله است که مشکلات طراحی پیدا شده و تصحیح میگردند. هم چنین ابزار، وسایل ساخت و بسته بندی محصولات نیز تولید میگردند.
زمانی که “آلفا” نمونه اولیه، به صورت گام به گام رفع عیب شد و به مرحله نهایی رسید، طراحی وارد فاز جدید پیش تولید با نام “بتا” میشود. مهندس طراح، با همکاری مهندس صنایع، مهندس ساخت و تولید و مهندس کنترل کیفیت، شروع به بررسی اولیه اجزا و قطعات مونتاژ، برای ارزیابی روش های تولید میکنند. این امر غالبا از طریق “کنترل آماری فرآیندها” انجام میشود. از رایج ترین شیوههای استانداردیابی استفاده شده “شاخص توانایی تولید” Cpk نام دارد. حداقل امتیاز کسب شده در این مقیاس برای تایید شروع مرحله تولید، نمره ۱ است.
مهندس طراح میتواند تغییرات و تصحیحهایی در طی عمر محصول انجام دهد. این روش به مهندسی “گهواره تا گور” نیز معروف است. مهندس طراح در طی چرخه عمر محصول ازتباط نزدیکی با مهندس ساخت دارد.
۵ – تعریف مهندسی بیوسیستم
در اروپا، مهندسی بیوسیستم شاخه ای از مهندسیست که دانش مهندسی و طراحی را با علوم زیستی کاربردی و علوم زیست محیطی ترکیب میکند. این رشته نشان دهنده تکامل رشته های مهندسی است. بنابراین، مهندسی بیوسیستم شاخه ای از مهندسی است که علوم مهندسی را به منظور حل مشکلات مربوط به نظام زیستی به کار میگیرد.
در امریکا نیز تقریبا همین تعریف برای مهندسی بیوسیستم ارایه میشود.
جالب است بدانیم، در بسیاری از موسسات ایالات متحده، مهندسی بیوسیستم مترادف با مهندسی زیست شناسی است. اما در بعضی موسسات، مهندسی بیوسیستم رشته ای گسترده تر تلقی میگردد که شامل مهندسی کشاورزی و زیست شناسی نیز میشود.
گرایشهای تحصیلی این رشته نیز شامل موارد زیر است:
تولیدات بایوانرژی، توسعه بایوسنسورها، مهندسی زیست محیط و اکولوژی، کشاورزی در محیط کنترل شده، فرآوری مواد غذایی و کنترل سلامت غذا (ماشین آلات، آبیاری و ذخیره سازی)، کیفیت آب و بازیافت آب (شامل اندازه گیری پاتوژنها، مواد شیمیایی و سایر آلایندهها).
همچنین انجمنهای حرفهای که از مهندسی بیوسیستم پشتیبانی میکنند شامل انجمن مهندسان کشاورزی و بیولوژی امریکا (ASABE)و موسسه مهندسی بیولوژی IBE)) میشوند.
۶ – طراحی در مهندسی بیوسیستم
طراحی در مهندسی بیوسیستم و به طور خاص مهندسی مکانیک ماشین آلات کشاورزی، به معنای طراحی اشیا و نظامهایی با طبیعت مکانیکی و درگیر با عملیات کشاورزی، با استفاده از دانش و مفهوم طراحی مهندسی است. اما با این تفاوت که در مهندسی بیوسیستم طرز نگرش سیستمی یا نظامگرا حرف اول را میزند. یعنی در مهندسی بیوسیستم به کشاورزی به عنوان یک نظام زیستی نگاه میشود. بنابراین طراحی در مهندسی مکانیک بیوسیستم عبارت خواهد بود از: طراحی اشیا و نظام هایی با طبیعت مکانیکی و زیستی درگیر در عملیات کشاورزی و صنایع غذایی با بکارگیری ابزارهای مهندسی و علوم و تکنولوژی روز
مراجع :
[۱]- Ralph, P. and Wand, Y. (2009). A proposal for a formal definition of the design concept. In Lyytinen, K., Loucopoulos, P., Mylopoulos, J., and Robinson, W., editors, Design Requirements Workshop (LNBIP 14), pp. 103–۱۳۶٫ Springer-Verlag, p. 109.
[۲]- Don Kumaragamage, Y. (2011). Design Manual Vol 1
[۳]- Alexander, C. (1964) Notes on the Synthesis of Form, Harvard University Press.
[۴]- Braha, D. and Maimon, O. (1998) A Mathematical Theory of Design
[۵]- Bureau of Labor Statistics, U.S. Department of Labor (2006). “Engineers”. Occupational Outlook Handbook, 2006-07 Edition. Retrieved 2006-09-21.
[۶]- Oxford Concise Dictionary, 1995
[۷]- “engineer”. Oxford Dictionaries. April 2010. Oxford Dictionaries. April 2010. Oxford University Press. 22 October 2011
[۸]- ABET Definition of Design: “Engineering design is the process of devising a system, component, or process to meet desired needs”. www.me.unlv.edu. Retrieved 22 March 2018.
[۹]- Ertas, A. & Jones, J. (1996). The Engineering Design Process. 2nd ed. New York, N.Y., John Wiley & Sons, Inc.
[۱۰]- Dym, C.L. & Little, P. (2009). Engineering Design. 3rd ed. New York, N.Y., John Wiley & Sons, Inc.
[۱۱]- Pahl, G. & Beitz, W. (1988). Engineering Design: a systematic approach. London, UK, The Design Council.
[۱۲]- Robinson, M. A. (2010). “An empirical analysis of engineers’ information behaviors”. Journal of the American Society for Information Science and Technology. 61 (4): 640–۶۵۸
[۱۳]- ASABE official website
مفهوم طراحی در مهندسی – مفهوم طراحی در مهندسی – مفهوم طراحی در مهندسی – مفهوم طراحی در مهندسی – مفهوم طراحی در مهندسی – مفهوم طراحی در مهندسی – مفهوم طراحی در مهندسی – مفهوم طراحی در مهندسی – مفهوم طراحی در مهندسی – مفهوم طراحی در مهندسی – مفهوم طراحی در مهندسی – مفهوم طراحی در مهندسی – مفهوم طراحی در مهندسی – مفهوم طراحی در مهندسی